Restauracja ze smakami z Etiopii w Poznaniu

i

Autor: AJ/Google Maps

Gastronomia

W Poznaniu możesz poznać kuchnię Etiopii. To jedyna taka restauracja w... Polsce!

2024-08-29 8:57

To pierwszy taki lokal w Poznaniu, a także w Polsce. Wszyscy którzy marzą o wyprawie do Afryki, mogą na chwilę powstrzymać się z tą decyzją. W stolicy Wielkopolski powstał lokal, który oferuje prawdziwe smaki z Etiopii. Więcej szczegółów w artykule.

Federacyjna Demokratyczna Republika Etiopii leży w regionie Rogu Afryki. Mało tego, Etiopia to jedyny kraj w Afryce, który uniknął europejskiej kolonii. Od niedawna poznaniacy mają okazję poznać tamtejszą kuchnię, bez opuszczania naszego kraju. 

W Poznaniu spróbujesz smaków Etiopii

Lokal, o którym mowa nazywa się Habeshawi Ethiopian Café and Restaurant. Restauracja została zlokalizowana na ulicy Feliksa Nowowiejskiego 20. Z czego słynie etiopska kuchnia? Sprawdźcie!

Tradycyjna etiopska kuchnia stawia na wyraziste smaki. - Bazuje przede wszystkim na ostro przyprawionych warzywach i potrawach mięsnych. Podstawową przyprawą jest pikantna berberi – czerwona pasta z mielonej ostrej papryki lub mitmita – jej sypka odmiana z niewielkim dodatkiem soli - relacjonuje portal timelessethiopia.pl. Zobacz, jakie dania proponuje restauracja z Poznania. 

Habeshawi - Restauracja Etiopska w Poznaniu. Menu

Poniżej publikujemy propozycje dań z etiopskiej restauracji.

  • Doro co - specjalne gulaszowe danie z kurczaka z takimi składnikami jak cebula, czosnek, masło, papryczka chili, berbere, pałki lub skrzydełka'
  • Tibs - smażone mięso (wołowina lub baranina) z cebulą, masłem i pieprzem z dodatkiem przypraw;
  • Mahberawi - pakiet łączony zawierający różnorodne dania, takie jak doro wot (gulasz z kurczaka), siga wot (gulasz wołowy), alcha wot (gulasz z wołowiny i kurkumy), gomen besiga (szpinak);
  • Zestawfo - mielone surowe mięso wołowe położone na gorącym półmisku, zamarynowane w mitmita (mieszance przypraw na bazie chili) i niter kibbeh (klarowanym maśle z ziołami i przyprawami).

Dania wegetariańskie:

  • Misir - danie wegańskie z czerwonej soczewicy gotowanej z cebulą, pomidorami, czosnkiem i różnymi przyprawami;
  • Dincz - pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki gotowane w domowej pikantnej zalewie (berbere) z cebulą, czosnkiem i pomidorami;
  • Beyeaynet - specjalna kombinacja dla wegan, która zawiera wiele dań, w tym misir wot, dinch wot, shiro, kapustę i sałatki;
  • Shiro - doprawiona mąka z ciecierzycy gotowana z cebulą, pomidorami i pikantnym sosem, to kolejna najlepsza alternatywa dla wegan.

Więcej propozycji znajdziecie na stronie lokalu. Byliście już w tej restauracji? Dajcie nam znać!

Sprawdź, jak prezentuje się poznański Stary Rynek w sierpniowym słońcu: