Plebiscyt Eski Poznań
Dokładnie w poniedziałek 8 lipca wystartowaliśmy z pierwszym plebiscytem Eski Poznań. Właśnie wtedy poinformowaliśmy Was o zasadach tej akcji, a także wskazaliśmy nasze typy, najlepszych dań z Wielkopolski. Padło oczywiście na pyry z gzikiem oraz szare kluchy. A jakie danie zdobyło pierwsze miejsce?
Postanowiliśmy zorganizować plebiscyt, by zapytać Was o najlepsze danie z Wielkopolski. Jaki specjał sprawia, że mówiąc "Wielkopolska", od razu na myśl przychodzą Wam konkretne potrawy? Dzięki Waszym głosom i zaangażowaniu udało się wytypować pięć, najczęściej wskazywanych dań, a wśród nich znalazł się oczywiście niekwestionowany faworyt.
Jednak zanim przedstawimy Wam wyniki głosowania, przypomnijmy, jakie potrawy wskazali nam znani Poznaniacy.
Jakie dania wskazali znani z Wielkopolski?
O swoich ulubionych daniach z Wielkopolski opowiedział nam Jacek Jaśkowiak. - Moim ulubionym daniem kuchni regionalnej jest pieczona gęś z pyzami i gotowaną modrą kapustą. Gęś przygotowuję samodzielnie, a moja mama robi pyzy i modrą kapustę. W takim wydaniu lubię to danie najbardziej - przekazał nam prezydent Poznania.
Jednak to nie wszystko. O swoim faworycie opowiedział nam również Szymon Ziółkowski - złoty medalista olimpijski z Sydney z 2000 roku i MŚ w rzucie młotem z Edmonton z 2001 roku. - Ja jestem rodowitym Poznaniakiem, który jadł czerninę, choć nie przepadam. Oczywiście jestem fanem gziku, nie mogło być inaczej będąc Poznaniakiem. Kaczka z pyzami w wykonaniu mojej babci świętej pamięci niestety zawsze była idealna. Aczkolwiek ja z tym tłuszczem z kaczki niekoniecznie. Aktualnie gęsina uważam, że jest perfekcyjna - wyjaśnił nam sportowiec.
Czy właśnie te dania zebrały największą liczbę głosów? Sprawdźmy!
Plebiscyt Eski Poznań. Wybraliście „Najlepsze danie w Wielkopolsce”
Na podstawie Waszych propozycji, które regularnie wysyłaliście nam pod postami, na naszych stronach "Eska Poznań News" i "Poznań Miasto Doznań", zebraliśmy wszystkie dania. Oto pełna lista:
- Czernina
- Pieczona kaczka z pyzami i buraczkami lub modrą kapustą
- Szare kluchy z kapustą i boczkiem
- Pyry z gzikiem
- Plyndze z kwaśną śmietaną i cukrem
- Szneka z glancem
- Rolada wołowa, ziemniaki i kapusta gotowana
- Zupa „ślepe ryby”
- Galart (zimne nóżki)
- Pyzy z sosem myśliwskim
- Kotlet z kością, ziemniaki i kwaszona kapusta
- Pyzy z gęsiną i modrą kapustą
- Wątróbka z cebulką i jabłkiem
- Pyry z koperkowym sosem i jajkiem
- Zupa „kwaśne jajka”
- Kluski leniwe
- Młode ziemniaki z koperkiem, fasolka
- Leberka
- Pyry z gzikiem, jajo sądzone, fasolka i mizeria
- Rogal świętomarciński
- Zupa "polewka"
- Zrazy
- Pyry w mundurkach z masłem i solą
Plebiscyt Eski Poznań. Sprawdź wyniki
Które z wyżej wymienionych wielkopolskich specjałów, zdobyło największą liczbę głosów? Wbrew pozorom nie są to pyry z gzikiem! Według oddanych głosów przez naszych Czytelników, zwycięzcą pierwszego Plebiscytu Eski Poznań „Najlepsze danie w Wielkopolsce” jest... W tym celu sprawdźcie naszą galerię: