Ziemniaki smaczne i zdrowe!
Już opowiadaliśmy Wam o tym, jak jeden składnik może sprawić, że gotowane ziemniaki zmienią swój smak. Możemy podawać je w różnych konfiguracjach, w różnej postaci. Gotowane, pieczone, podawane jako pure, placki ziemniaczane, lub frytki. Mnogość propozycji jest ogromna. Warto jednak wiedzieć, że nie w każdej konfiguracji powinniśmy je jeść.
Z czym nie podawać ziemniaków?
Będziecie w szoku, ale niezbyt dobrym pomysłem dla naszego układu pokarmowego jest podawanie ziemniaków z tłustym mięsem! Nie powinniśmy jeść kotleta schabowego, czy mielonego kotleta wieprzowego z ziemniakami. Może takie połącznie prowadzić do trudności z trawieniem. Oba produkty osobno są trawione w innych częściach żołądka, więc trawienie ich razem może szkodzić procesom trawiennym.
Ziemniaki z masłem to nie najlepszy pomysł!
Nie powinniśmy także jeść ziemniaków okraszonych masłem. To ogromnie kaloryczna mieszanka, która może powodować u nas otyłość. Takie połączenie daje także wyzwolenie się glukozy, a to także prosta droga do cukrzycy i innych chorób związanych z trzustką.