Konkurs na Wielkopolskiego Kucharza Roku odbywa się pod patronem śp. Rafała Jelewskiego (1970 – 2013). Był pasjonatem, pracował na stanowisku szefa kuchni w Restauracji Brovaria w Poznaniu, był finalistą Bocuse d'Or Lyon 2011 oraz jurorem konkursów kulinarnych w Polsce.
10. edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego. Wydarzenie zaplanowano na 6 czerwca w hotelu Poznańskim w Luboniu.
6 czerwca w Hotelu Poznański w Luboniu o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2023 walczyli:
1. Oliwier Kowalczyk, Silver Catering, Łódź
2. Sylwester Owczarek, Pałac Tłokinia, Tłokinia
3. Paweł Wiatrowski, Marina Gaj, Konin
4. Mikołaj Kruszona, Restauracja TU, Poznań
5. Bartosz Rosa, Restauracja L 33 Hotel Liberte, Poznań
6. Bartosz Muzalewski, Stara Osada, Wiórek
7. Adam Lelewer, Ostoja Chobienice
8. Sergiej Kurmyszew, Garden City, Poznań
9. Marek Filimowski, Club Restauracja Panorama, Rzeszów
Wielkopolski Kucharz Roku. Poznaliśmy zwycięzcę
Tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku zdobył Sergiej Kurmyszew, który serwuje dania w restauracji Oregano and Wine. Z kolei drugie miejsce zajął Oliwier Kowalczyk z Silver Catering a trzecie - Adam Lelewer z Ostoja Chobienice. Serdecznie gratulujemy wszystkim kucharzom, którzy wzięli udział w konkursie.