Rogal świętomarciński to rogal z nadzieniem z białego maku. Jest to tradycyjny wypiek przygotowywany w Poznaniu, a także w niektórych częściach Wielkopolski, w ramach Dnia Świętego Marcina, który przypada 11 listopada. Rogale świętomarcińskie są najpopularniejszą przekąską podczas obchodów dnia ulicy Święty Marcin w Poznaniu.
Jesteście ciekawi, co będzie się działo podczas obchodów Imieniny ulicy Święty Marcin? Koniecznie sprawdźcie program wydarzeń.
Kilka słów o rogalach świętomarcińskich
Wielokrotnie pisaliśmy o genezie wypiekania rogali świętomarcińskich w Poznaniu. Tradycja tego przysmaku sięga już 1891 roku! W tamtym czasie, gdy zbliżał się dzień św. Marcina (11 listopada), ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod wezwaniem św. Marcina, ks. Jan Lewicki, poprosił wiernych, aby każdy, w miarę możliwości, zrobił coś dla ubogich. Jeden z poznańskich cukierników - Józef Melzer - odpowiadając na prośbę proboszcza, upiekł trzy blachy rogali z białym makiem i przyniósł pod kościół. Tak wszystko się zaczęło.
Dzisiaj rogale cieszą się nieustanną popularnością do tego stopnia, że doczekały się swoich odpowiedników m. in. bez laktozy lub bez glutenu! Rogale w nowej odsłonie dedykowane są dla osób, borykających się z nietolerancjami wskazanych substancji.
Z racji tego, że 11 listopada zbliża się wielkimi krokami, postanowiliśmy zebrać najważniejsze fakty o przysmaku ze stolicy Wielkopolski. Sprawdźcie naszą listę!
Polecany artykuł:
10. rzeczy, które warto wiedzieć o rogalach świętomarcińskich
Jeżeli nie jesteś z Poznania, to musisz o tym wiedzieć:
1. W 2008 roku nazwa "rogal świętomarciński" została wpisana do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG) w Unii Europejskiej.
2. Co roku poznaniacy zjadają około 300 ton rogali świętomarcińskich! Trzeba przyznać, że to całkiem konkretna liczba.
3. Jeden rogal, a ponad... tysiąc kalorii! Jedna sztuka tego przysmaku ma nawet 1212 kcal (przy wadze 250 g). Oczywiście jedzone w granicach rozsądku nie sprawią, że nasza waga to odczuje, ale już przy większej częstotliwości może być inaczej. Chyba, że masz doskonałą przemianę materii i nigdy nie liczysz kalorii, wtedy nie masz się o co martwić.
4. Istnieje wiele legend i tradycji, informujących o tym, jak narodził się zwyczaj jedzenia rogali świętomarcińskich. Jedna z nich wywodzi się prawdopodobnie z czasów pogańskich, kiedy to podczas jesiennego święta składano bogom ofiary z wołów lub w zastępstwie wołu, ciasta zwiniętego na kształt jego rogu.
5. Tradycja tego przysmaku sięga już 1891 roku!
6. Jesteś z innej części Polski? Możesz zjeść rogala świętomarcińskiego z Poznania, wystarczy, że zamówisz go przez internet!
7. Tradycyjny rogal musi ważyć od 150-250 g. W środku wypieku znajdziecie biały mak i bakalie.
8. Odwieczny konflikt: wypiekany na maśle czy margarynie? Certyfikowany rogal świętomarciński zawiera... margarynę!
9. Na Starym Rynku mieści się Rogalowe Muzeum Poznania, poświęcone tradycji tego wypieku. Co jeszcze bardziej podnosi rangę tego wypieku, prawda?
10. Tylko cukiernie, które uzyskały certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, mogą używać nazwy "rogale świętomarcińskie".