Poznań: 11 listopada to dzień rogali świętomarcińskich
Rogale świętomarcińskie niezmiennie kojarzą się z Poznaniem. Tradycja tego przysmaku sięga już 1891 roku! W tamtym czasie, gdy zbliżał się dzień św. Marcina (11 listopada), ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod wezwaniem św. Marcina, ks. Jan Lewicki, poprosił wiernych, aby każdy, w miarę możliwości, zrobił coś dla ubogich. Tak kształtowała się historia. Jeden z poznańskich cukierników - Józef Melzer - odpowiadając na prośbę proboszcza, upiekł trzy blachy rogali z białym makiem i przyniósł pod kościół. W ten sposób zapoczątkował wyjątkową tradycję. W następnych latach dołączyli do niego inni, aby każdy ubogi mógł w ten dzień najeść się do syta.
Następnie tradycję wypieku w 1901 roku przejęło Stowarzyszenie Cukierników. Z kolei I wojnie światowej do zwyczaju obdarowywania ubogich, powrócił Franciszek Rączyński. Po trudnym czasie II wojnie światowej przed zapomnieniem rogala uratował Zygmunt Wasiński. W ten sposób do dzisiaj podtrzymujemy tradycję. Dlatego 11 listopada cały Poznań zajada się rogalami.
Jak wygląda certyfikowany rogal świętomarciński? Podpowiadamy!
Gdzie można kupić oryginalne rogale świętomarcińskie? Każdego roku mieszkańcy Poznania i Wielkopolski czekają na nową listę sprzedawców z certyfikatami. Kilka dni temu poznaliśmy najnowsze zestawienie. Jak poznać, prawdziwego rogala świętomarcińskiego?
Aby cukiernia mogła używać nazwy „rogale świętomarcińskie”, musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania.
Certyfikowany rogal świętomarciński jest wypiekany tylko w Poznaniu lub w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Dodatkowo:
- musi być upieczony w określonym kształcie (ciasto zawijane jest w podkowę);
- rogal świętomarciński ma określone składniki m.in. ciasto półfrancuskie, biały mak, orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce i aromat migdałowy;
- waga rogala powinna mieścić się w przedziale 150-250 gramów.
Za prawdziwego rogala świętomarcińskiego trzeba słono zapłacić. W tym roku ceny za sztukę wahają się od 8 do nawet 22 zł!
Rogale prawie świętomarcińskie. Tutaj kupisz słynny przysmak z nieco innym składem
Rogale świętomarcińskie są dość kalorycznym wypiekiem. Jednak z tym musi się liczyć każdy miłośnik rogali. Niestety zdarza się, że wiele osób musi rezygnować z tradycyjnego przysmaku, nie ze względu na kaloryczność, a skład.
Rogale świętomarcińskie zawierają cukier, lakotzę czy gluten, a są to składniki, które szkodzą osobom cierpiącym na ich nietolerancję. Na szczęście z pomocą nadchodzą cukiernie, proponujące własne wersje rogali (prawie) świętomarcińskich. Sprawdźcie nasze zestawienie. Znajdziecie tam wegańskie przysmaki!