Gastronomia

Rogale świętomarcińskie w nowej odsłonie. Tutaj kupisz rogale bez glutenu i laktozy! [ZESTAWIENIE]

Rogale świętomarcińskie to prawdziwy przysmak w Poznaniu. Mieszkańcy stolicy Wielkopolski dzielą się na dwa "obozy": tych którzy zajadają się regionalnym przysmakiem cały rok, a także tych, którzy odliczają do 11 listopada, a potem celebrują ten dzień poprzez jedzenie rogali. Bez względu na to, do której grupy należysz, sprawdź nasze zestawienie. Znajdziesz tam rogale z nowoczesnym składem.

Poznań: 11 listopada to dzień rogali świętomarcińskich

Rogale świętomarcińskie niezmiennie kojarzą się z Poznaniem. Tradycja tego przysmaku sięga już 1891 roku! W tamtym czasie, gdy zbliżał się dzień św. Marcina (11 listopada), ówczesny proboszcz poznańskiej parafii pod wezwaniem św. Marcina, ks. Jan Lewicki, poprosił wiernych, aby każdy, w miarę możliwości, zrobił coś dla ubogich. Tak kształtowała się historia. Jeden z poznańskich cukierników - Józef Melzer - odpowiadając na prośbę proboszcza, upiekł trzy blachy rogali z białym makiem i przyniósł pod kościół. W ten sposób zapoczątkował wyjątkową tradycję. W następnych latach dołączyli do niego inni, aby każdy ubogi mógł w ten dzień najeść się do syta.

Następnie tradycję wypieku w 1901 roku przejęło Stowarzyszenie Cukierników. Z kolei I wojnie światowej do zwyczaju obdarowywania ubogich, powrócił Franciszek Rączyński. Po trudnym czasie II wojnie światowej przed zapomnieniem rogala uratował Zygmunt Wasiński. W ten sposób do dzisiaj podtrzymujemy tradycję. Dlatego 11 listopada cały Poznań zajada się rogalami.

Jak wygląda certyfikowany rogal świętomarciński? Podpowiadamy!

Gdzie można kupić oryginalne rogale świętomarcińskie? Każdego roku mieszkańcy Poznania i Wielkopolski czekają na nową listę sprzedawców z certyfikatami. Kilka dni temu poznaliśmy najnowsze zestawienie. Jak poznać, prawdziwego rogala świętomarcińskiego?

Aby cukiernia mogła używać nazwy „rogale świętomarcińskie”, musi uzyskać certyfikat Kapituły Poznańskiego Tradycyjnego Rogala Świętomarcińskiego, która powstała z inicjatywy Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, Izby Rzemieślniczej i Urzędu Miasta Poznania.

Certyfikowany rogal świętomarciński jest wypiekany tylko w Poznaniu lub w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Dodatkowo:

  • musi być upieczony w określonym kształcie (ciasto zawijane jest w podkowę);
  • rogal świętomarciński ma określone składniki m.in. ciasto półfrancuskie, biały mak, orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce i aromat migdałowy;
  • waga rogala powinna mieścić się w przedziale 150-250 gramów.

Za prawdziwego rogala świętomarcińskiego trzeba słono zapłacić. W tym roku ceny za sztukę wahają się od 8 do nawet 22 zł!

Quiz. To test dla prawdziwych smakoszy rogali świętomarcińskich. Ile wiesz o tym poznańskim przysmaku?

Pytanie 1 z 10
Z jakiego ciasta wykonywane są prawdziwe rogale świętomarcińskie?

Rogale prawie świętomarcińskie. Tutaj kupisz słynny przysmak z nieco innym składem

Rogale świętomarcińskie są dość kalorycznym wypiekiem. Jednak z tym musi się liczyć każdy miłośnik rogali. Niestety zdarza się, że wiele osób musi rezygnować z tradycyjnego przysmaku, nie ze względu na kaloryczność, a skład. 

Rogale świętomarcińskie zawierają cukier, lakotzę czy gluten, a są to składniki, które szkodzą osobom cierpiącym na ich nietolerancję. Na szczęście z pomocą nadchodzą cukiernie, proponujące własne wersje rogali (prawie) świętomarcińskich. Sprawdźcie nasze zestawienie. Znajdziecie tam wegańskie przysmaki!