Czym są Niebieskie Strefy?
To regiony świata, w których społeczność żyje ponad 100 lat oraz miejsca, w których jest najwyższa przewidywana długość życia. Tak długie życie wymaga ogromu zdrowia! Do Niebieskich Stref zalicza się takie miejsca, jak:
- Loma Linda (Kalifornia)
- Nicoya (Kostaryka)
- Sardynia (Włochy)
- Ikaria (Grecja)
- Okinawa (Japonia)
Ludzie żyjący w tych regionach stosują kilka ważnych zasad. Dbają o dietę bogatą w składniki odżywcze, takie jak owoce, warzywa czy chude mięso. Uprawiają dużo sportu. Medytują, czytają, pamiętają o relaksie. Pielęgnują swoje ogródki oraz nie zapominają o życiu towarzyskim.
Czy magiczna zupa może wydłużyć nasze życie? Włoska rodzina twierdzi, że tak!
Według rodziny Melis żyjącej na włoskiej wyspie we wsi Perdasdefogu do wszystkich wymienionych wyżej czynności warto dorzucić jedzenie wyjątkowej zupy. Włosi zostali wpisani do Księgi Rekordów Guinnessa. Familia składa się z dziewięcioro braci oraz sióstr. Łącznie liczą sobie 861 lat, średnio 95! Aktualnie najstarsza osoba w rodzinie ma 109 lat.
Consolata Melis gdy miała 105 lat w rozmowie z "The Guardian" ujawniła co jest kluczem do tak długiego życia. Stwierdziła, że niezwykle istotne było jedzenie codziennie zupy, która była stałym elementem wspólnego lunchu z rodzeństwem.
Co składa się na posiłek stulatków?
Gęsta zupa minestrone z nasionami roślin strączkowych jest bogata w sezonowe warzywa. Podawana jest zazwyczaj z chlebem na zakwasie oraz małym kieliszkiem czerwonego wina. W potrawie mają znajdować się trzy rodzaje nasion roślin strączkowych, które dostarczają białko, błonnik, witaminy i minerały. Taka moc składników poprawia mikrobiom jelit, wspomaga pracę serca oraz działa przeciwzapalnie.
Zupę stulatków przygotujesz w swojej kuchni. Sprawdź przepis!
Zupa minestrone wg rodzeństwa Melis
Składniki:
- 150 g suchej cieciorki,
- 150 g suchej białej fasoli,
- 150 g suchej fasoli pinto albo czerwonej,
- 5 pomidorów, najlepiej rzymskich, opcjonalnie 400 g pomidorów krojonych w puszce,
- 1 i 1/2 szkl. ziemniaków w kostkach
- 6-8 szkl. wody lub bulionu warzywnego,
- 1 średnia cebula,
- 5 łodyg selera naciowego,
- 5 marchewek,
- 8 ząbków czosnku,
- 1 listek laurowy,
- 1 łyżeczka oregano,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka czerwonego lub czarnego pieprzu,
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Namocz przez noc nasiona strączkowe w jednym garnku dużej ilości wody
- Posiekaj cebulę, selera, marchewkę i czosnek
- Rozgrzej oliwę w dużym garnku o grubym dnie i podsmaż warzywa na średnim gazie, aż cebula stanie się szklista
- Dodaj osączoną fasolę, posiekane pomidory, ziemniaki, oregano i liść laurowy, po czym gotuj, aż fasola będzie miękka, w razie potrzeby uzupełniając wodę i doprawiając do smaku solą
Smacznego!
Plebiscyt. Wskaż najlepsze danie w Wielkopolsce. Weź udział!
Polecany artykuł: