Pomimo tego należy pamiętać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa, takich jak np. unikanie kontaktu z ptakami, unikanie spożywania surowego jajka, spożywanie mięsa drobiowego, przetworów drobiarskich i jaj poddanych odpowiedniej obróbce termicznej w temperaturze minimum 70 st. C (wirus ptasiej grypy w tej temperaturze ginie) czy niekarmienie dzikich ptaków prosto z ręki.
Wielkopolski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny powiadamia, że przedstawiciele Państwowej Inspekcji Sanitarnej w województwie wielkopolskim w dalszym ciągu prowadzą wzmożony nadzór nad sprzedażą mięsa drobiowego i wytworzonych z niego produktów w sklepach, na targowiskach oraz miejscach żywienia ludzi. Podczas kontroli sanitarnych zwracają oni również szczególną uwagę na pochodzenie, identyfikowalność i legalność ww. produktów mięsnych.
Ważnym elementem zapobiegawczym jest też szczepienie się przeciwko grypie, co zminimalizuje ryzyko wystąpienia zarówno choroby, jak i powikłań.
Chcecie poznać więcej zaleceń wojewody? KONIECZNIE Zajrzyjcie TUTAJ!