Kebab kapsalon - holenderski hit fast food
Kapsalon to holenderska potrawa, łudząco podobna do tureckiego kebaba. Oprócz warzyw i mięsa, dodaje się do niego frytki i zapiekany ser. Nie jest to typowy fast food, gdyż jest w nim sporo warzyw. Jest on łatwo dostępny w Niderlandach i Belgii, w Polsce niewiele restauracji i barów szybkiej obsługi go oferuje.
Polecany artykuł:
Kapsalon - jak przygotować go w domu?
Prezentujemy Wam przepis, jak zrobić pyszny, holenderski kapsalon w domu:
- 2 piersi z kurczaka,
- frytki mrożone (lub ziemniaki i domowe frytki),
- pół główki kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej,
- 1 ogórek zielony,
- 2 ogórki kiszone,
- duży pomidor,
- czerwona cebula,
- 100 g żółtego sera w kostce,
- olej do smażenia,
- płaska łyżka przyprawy do kebaba,
- sól,
- pieprz
Do sosu:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżka majonezu,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka soku z cytryny,
- natka pietruszki,
- szczypta soli i cukru.
Sposób przygotowania kapsalon w domu
Przygotuj frytki tak, jak mówi o tym opakowanie, lub usmaż je po swojemu. Piersi z kurczaka, po oczyszczeniu należy pokroić w cienkie paski, skropić olejem, doprawić przyprawą do kebaba i je usmażyć. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Posiekaj kapustę. Pomidory, ogórki zielone i kiszone pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce. Do przygotowania sosu: wymieszaj w misce jogurt, majonez, sok z cytryny, drobno siekany czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Dosyp przypraw. W doremce do pieczenia następnie ułóż frytki, potem kurczaka, na to przysyp ser. Włóż do piekarnika do rozpuszczenia się sera.Na wierzch ułóż mieszkankę warzyw. Polej kapsalon sosem i jedz!