Tych parówek nie podawaj dzieciom. Zgodzisz się, gdy zobaczysz skład!

2023-06-19 14:03

Jak czytać etykiety ze składem parówek, by nie kupić złej jakości produktu? Dawniej parówki były uważane za najgorszej jakości wyrób mięsny. W ostatnich latach skład się diametralnie poprawił. Jednak czy wszędzie? Oczywiście, że nie. Dlatego podpowiadamy, jak sprawdzić etykietę, by nie kupować parówek złej jakości.

Parówki

i

Autor: Canva.com zdjęcie ilustracyjne

Im krótszy skład, tym lepiej!

Rozbudowane składy produktów to prawdziwa plaga! Choć dzisiaj jest z tym lepiej, to nadal to stanowi problem. Warto kupować parówki, w których przynajmniej 90 procent produktu stanowi mięso, a w 100 gramach produktu jest mniej niż 2 gramy soli. Kupujmy też parówki z jak najmniejszą ilością azotynu sodu (E250)

Jakich składników i słów w parówkach unikać?

Jeśli nie chcemy spożyć, lub podać tym bardziej dzieciom rzeczy niezbyt dobrych i zdrowych dla naszego organizmu powinniśmy unikać parówek z takimi słowami w składzie:

  • MOM (mięso oddzielane mechanicznie),
  • substancje zagęszczające i stabilizujące,
  • skrobia,
  • wzmacniacze smaku,
  • tłuszcze, emulsje tłuszczowe i skórki wieprzowe,
  • cukier i maltodekstryna,
  • białka i hydrolizaty białek,
  • ekstrakty drożdżowe.

Co to mięso oddzielone mechanicznie i maltodekstryna?

Mięso oddzielone mechanicznie, to najgorszej jakości resztki mięsa z kości, oraz tłuszcz danego zwierzęta. Mają niewiele wartości odżywczych. Maltodekstryna natomiast to zamiennik tłuszczu, przyczynia się do rozwoju próchnicy i cukrzycy typu drugiego. Warto ich zdecydowanie unikać.

Parówki – wszystko, czego nie chcecie o niech wiedzieć, ale powinniście. Jak wybrać dobre parówki?