Im krótszy skład, tym lepiej!
Rozbudowane składy produktów to prawdziwa plaga! Choć dzisiaj jest z tym lepiej, to nadal to stanowi problem. Warto kupować parówki, w których przynajmniej 90 procent produktu stanowi mięso, a w 100 gramach produktu jest mniej niż 2 gramy soli. Kupujmy też parówki z jak najmniejszą ilością azotynu sodu (E250)
Jakich składników i słów w parówkach unikać?
Jeśli nie chcemy spożyć, lub podać tym bardziej dzieciom rzeczy niezbyt dobrych i zdrowych dla naszego organizmu powinniśmy unikać parówek z takimi słowami w składzie:
- MOM (mięso oddzielane mechanicznie),
- substancje zagęszczające i stabilizujące,
- skrobia,
- wzmacniacze smaku,
- tłuszcze, emulsje tłuszczowe i skórki wieprzowe,
- cukier i maltodekstryna,
- białka i hydrolizaty białek,
- ekstrakty drożdżowe.
Co to mięso oddzielone mechanicznie i maltodekstryna?
Mięso oddzielone mechanicznie, to najgorszej jakości resztki mięsa z kości, oraz tłuszcz danego zwierzęta. Mają niewiele wartości odżywczych. Maltodekstryna natomiast to zamiennik tłuszczu, przyczynia się do rozwoju próchnicy i cukrzycy typu drugiego. Warto ich zdecydowanie unikać.