Parówki

i

Autor: Canva zdjęcie ilustracyjne

Ostrzeżenie

Tych parówek nie podawaj dzieciom. Zgodzisz się, gdy zobaczysz skład!

Jak czytać etykiety ze składem parówek, by nie kupić złej jakości produktu? Dawniej parówki były uważane za najgorszej jakości wyrób mięsny. W ostatnich latach skład się diametralnie poprawił. Jednak czy wszędzie? Oczywiście, że nie. Dlatego podpowiadamy, jak sprawdzić etykietę, by nie kupować parówek złej jakości.

Im krótszy skład, tym lepiej!

Rozbudowane składy produktów to prawdziwa plaga! Choć dzisiaj jest z tym lepiej, to nadal to stanowi problem. Warto kupować parówki, w których przynajmniej 90 procent produktu stanowi mięso, a w 100 gramach produktu jest mniej niż 2 gramy soli. Kupujmy też parówki z jak najmniejszą ilością azotynu sodu (E250)

Jakich składników i słów w parówkach unikać?

Jeśli nie chcemy spożyć, lub podać tym bardziej dzieciom rzeczy niezbyt dobrych i zdrowych dla naszego organizmu powinniśmy unikać parówek z takimi słowami w składzie:

  • MOM (mięso oddzielane mechanicznie),
  • substancje zagęszczające i stabilizujące,
  • skrobia,
  • wzmacniacze smaku,
  • tłuszcze, emulsje tłuszczowe i skórki wieprzowe,
  • cukier i maltodekstryna,
  • białka i hydrolizaty białek,
  • ekstrakty drożdżowe.

Co to mięso oddzielone mechanicznie i maltodekstryna?

Mięso oddzielone mechanicznie, to najgorszej jakości resztki mięsa z kości, oraz tłuszcz danego zwierzęta. Mają niewiele wartości odżywczych. Maltodekstryna natomiast to zamiennik tłuszczu, przyczynia się do rozwoju próchnicy i cukrzycy typu drugiego. Warto ich zdecydowanie unikać.

Parówki – wszystko, czego nie chcecie o niech wiedzieć, ale powinniście. Jak wybrać dobre parówki?