Parmezan zmiażdżył króla serów! 15 tysięcy kawałków sera zabiło biznesmena

i

Autor: Shutterstock

Gastronomia

Koniec z podrabianiem włoskich serów? Niedługo będą zabezpieczane mikrochipami

2023-09-05 8:39

Włoscy producenci walczą z podrabianym produktem. Mowa o serze Parmigiano Reggiano, który jest nagminnie wytwarzany, ale jako imitacja! Dzięki rozwojowi technologii, pojawił się nowy sposób, który być może ograniczy produkcję podrabianych serów. Złotym środkiem mają być mikrochipy. W jaki sposób miałby służyć?

Mikrochipy w walce z imitacjami serów

Nowy sposób śledzenia drogi sera za pomocą mikrochipów powstał dzięki partnerstwu pomiędzy Parmigiano Reggiano Consortium, firmą p-Chip i holendersko-francuskim producentem serów Kaasmerk Matec. Zastąpił znajdującą się na każdym krążku tabliczkę kazeinową z unikalnym i sekwencyjnym kodem alfanumerycznym. Mikrochipy znajdujące się w skórze sera mają za zadanie umożliwić konsumentom śledzenie produktu aż do miejsca jego pochodzenia - czytamy w serwisie horecatrends.pl.

Mikrochipy. Nowy sposób na śledzenie drogi produktu

- Cyfryzacja procesu śledzenia miała na celu przekazać globalną wartość naszego produktu i odróżnić go od podobnie brzmiących produktów na rynku, które nie spełniają naszych rygorystycznych wymagań dotyczących produkcji i obszaru pochodzenia - poinformował prezydent PRC Nicola Bertinelli, cytowany przez serwis.

Co więcej nie ma ryzyka, że mikrochipy będą zjadane przez konsumentów - są wielkości ziarenka soli. Urządzenia będą umieszczane w twardych skórach sera.

Jeden z najbardziej popularnych serów na świecie

Parmigiano reggiano jest jedynym rodzajem sera, który w Europie można nazwać parmezanem. Wszystko za sprawą certyfikatu oraz chronionej nazwy pochodzenia (ChNP), którą produkt uzyskał w 1996 roku. Oryginalny parmigiano reggiano jest produkowany w północnych Włoszech, m.in. w prowincjach Parma i Reggio Emilia - informuje horecatrends.pl.

By wyprodukować 40-kilogramowy krążek potrzeba dużo czasu. Zgodnie z zasadami krążki sera powinny dojrzewać minimum 12 miesięcy na terenach górskich. Z kolei dopiero po dwóch latach od wyprodukowania, powinny być przeprowadzone testy wykonane przez ekspertów. 

Oprócz wyjątkowych serów, Włosi mogą pochwalić się pysznymi daniami z makaronem oraz pizzą. Zobaczcie naszą galerię z wyjątkowej podróży do Rzymu. 

Rodzinny piknik w dzielnicy Włochy. Na scenie wystąpił Baranovski